+359 894 979 381 kremenadancecenter@gmail.com

Суинг

swing

 

Историята на суинга започва някъде през 20-те години, когато под звуците на джаз са се зародили първите стъпки на Charleston и LindyHop. Терминът Swing всъщност се отнася за определен стил музика. Днес това е наименование, обединяващо различните видове суинг танци. Всички те исторически погледнато се развиват паралелно с разнообразните тенденции в джаз музиката. С течение на годините се създават много и най-различни стилове в Swing като някои от по-популярните днес са:

 • Lindy Hop – този стил комбинира традиции от Африка, Европа и Северна Америка. Базира се на Чарлстон, а оригиналният му произход е от Savoy Ballroom в Харлем. Често пъти Lindy Hop се познава и като Jitterbug. Името Jitterbug се появява през началото на 30-те години на 20-ти век в песен на Каб Калоуей. По-късно Lindy и Jitterbug се развиват в East Coast Swing и Jive. Lindy Hop се танцува основно на джаз музика в отворена и близка позиция. Също така по време на танца могат да се изпълняват и соло елементи - свободата на импровизация е голяма и зависи от интерпретацията на самата музика. Типично за Lindy Hop е така нареченият 8-тактов пулсиращ ритъм. Основното темпо е между 120 и 180 удара в минута, танцува се на суинг музика (бавен jazz). Може да е социален и състезателен танц. При социалното танцуване на Lindy Hop се използват различни движения, лесни за научаване и наистина забавни, без сложни акробатики. При състезателното танцуване се изпълняват атрактивни акробатики. Те се правят за шоу и състезания, като изискват добра техническа и физическа подготовка, не се танцуват социално. 
 • Charleston възниква през 1920 година и се танцува и до днес на ритъм 2/4 или традиционен джаз.
 • Boogie Woogie е изключително енергичен и динамичен. Разработен е първоначално през 40-те с възхода на буги-вуги музиката. Популярен е и днес в Европа, но често се бърка с East Coast Swing. Стандартизиран е за Американската Танцова Индустрия и се брои до 6. Той се танцува на различни видове рок музика, блус или буги-вуги, но не и на джаз. В развитието си танцът приема вариации с броене до 8 и движения, подобни на Lindy Hop, като се запазват оригиналните буги-вуги стъпки.
 • East Coast Swing  - произлиза от Lindy Hop и се брои до 6. Той се развива заедно със swing музиката и танцовите студия Артър Мъри през 40-те. Известен е също като Six-Count Swing, Triple-Step Swing и Single-Time Swing. East Coast Swing има много лесна структура, като основните движения и стилът са напълно достъпни. Често се танцува на бавно, средно, или бързо темпо джаз, блус, или рокендрол.
 • West Coast Swing е разработен през 1940 г., като стилен вариант на Los Angeles Lindy Hop. Това е линеен танц, който се танцува на по-голямо разнообразие от музика, обикновено на: bluesrock and rollcountry western, pop, hip hop, smoothcool jazz, R&B, funk и всяко модерно звучене. Популярен е в Съединените щати и Канада, като навлиза в Европа и голяма част от Азия през 21-ви век. Днес West Coast Swing общностите се разрастват все повече в Австралия, Бразилия, Франция, Индия, Нова Зеландия, Украйна, Румъния и България.
 • Western Swing – името му е повлияно от western музиката от 40-те години. Танцът е линеен, наричан още Two-Step Swing, Country Swing или Country Western Swing. Добавени са вариации от различни кънтри танци, суинг, салса и др. Както подсказва името, този стил най-често се танцува на кънтри музика.
 • Carolina Shag се е танцувал по бреговете на Myrtle Beach, South Carolina,Wilmington и North Carolina през 1940 г., но през 90-те години се разпростира до много други места. Стилът най-често се свързва с плажна музика и R&B песни.
 • Imperial Swing е кръстоска между East Coast и West Coast Swing като се танцува в линия и в кръг. Началото му се поставя в клуб Империал в Сейнт Луис. Джордж Едик, собственик на клуба, позволява на тийнейджърите да танцуват, а тогавашните суинг танцьори са ги учили на това, което са придобили като знания от техните пътувания до източното крайбрежие (east coast). Тъй като хората са пътували често, те са добавили елементи от West Coast, Bop и Carolina Shag, за да допълнят танца и да го направят уникален и неповторим. Днес Imperial Swing разполага с елементи на "East Coast", "West Coast", "Carolina Shag" и "Bop".
 • Jive е танц от International Style Ballroom (Спортните танци). Той е много жизнерадостен и енергичен. Темпото, в което се танцува, е между 128 и 160 удара в минута. Базиран на Jitterbug, американските войски го пренасят в Англия през Втората световна война. Именно тук намира много последователи и получава името си „джайв“.
 • Rock and Roll – Развива се през 1950 г. в отговор на рокендрол музиката. Бързо става много популярен в Австралия, като се танцува социално и състезателно. Стилът има дълбока връзка с Lindy Hop в тази страна, тъй като много от най-ранните Lindy танцьори там в началото на 1990 г. пренасят  Lindy Hop от традицията на рокендрол. Днес има продължаващи дебати за това дали Rock and Roll е представител на swing танците, особено по отношение на музиката, на която са танцува.

В начинаещите класове на Kremena Dance Center започваме с изучаването на Lindy Hop, а след това постепенно включваме и други стилове като Charleston и West Coast Swing. Lindy Hop е популярен, достъпен, лесен за научаване и наистина забавен. Това е социален танц и се танцува в двойка, от хора с различни интереси и на различна възраст. Характеризира се с мекота и еластичност в хвата, плавни или бързи движения и дава възможност да се импровизира и от двамата.

Какви са ползите?

 • разнообразявате ежедневието си
 • забавлявате се
 • оформяте фигурата
 • сваляте излишните килограми
 • подобрявате издръжливостта и координацията си
 • намирате нови приятели
 • разтоварвате се от стреса
 • поддържате добър тонус
 • придобивате умения за водене и следване на партньора
 • подпомага сърдечно-съдовата система

Кой може да се включи?

Всички желаещи са добре дошли, както начинаещи, така и напреднали. Можете да се запишете с или без партньор. Възможност за индивидуални уроци.

Какво да облечем?

Добре е да сме леко и удобно облечени, за да имаме свобода на движенията. В залата на занятията влизаме само с чисти обувки. Препоръчваме да си носите удобни равни такива.