Класически екзерсис

В хореографията танцовите комбинации и системата от движения по време на танц се наричат Екзерсис. Те имат за цел да подготвят ставите и мускулите на танцьора и да ги загреят преди активното натоварване при танците. Думата Екзерсис идва от френски, която в дословен превод означава упражнение.

Екзерсисът спомага за разностранното развиване на мускултурата на краката, развива тазобедрените стави, което дава възможност за висок “шаг” и дълбоко “plie”, изработва правилната постановка на корпуса и главата, координира работата на ръцете, краката, корпуса и главата. Навиците, изградени при екзерсиса, трябва да се поддържат постоянно по строги методически правила. В резултат на ежедневен редовен учебно-тренировъчен процес, фигурата на танцьора става стегната и стройна, изработва се устойчивоста, което дава възможност за правилно разпределение на тежеста върху двата крака или върху единия крак.

Екзерсисът се появява в хореографията с обособяването на професионалния класически танц. С неговото усъвършенстане се усъвършенства и самият екзерсис, който независимо от своето развитие, съхранява основната система на подреждането на различните упражнения на станка и на среда.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни @kremena.dance.center

4.8

833 reviews

4.8

1252 reviews

4.9

115 reviews

Танцова зала Kremena Dance Center Варна

Пон – Пет:
17:00 – 22:00

Съб – Нед:
10:00 – 21:00
 

Copyright © 2023 Kremena-dance.com